HASAR SONRASI YANINIZDAYIZ
7 GÜN 24 SAAT BİZE ULAŞABİLİRSİNİZ
444 2 809
Kaza Tespit Tutanağı Formu İçin Tıklayınız Kaza Tespit Tutanağı Örneği İçin Tıklayınız
Hasar Hizmetlerimiz Nasıl Yapılmaktadır?
Hasar ihbarınızla başlayan hasar sürecinde;
Hasar servisi uzmanlarımız,
- Hasar anında yapmanız gerekenler için sizi doğru bir şekilde yönlendirir,
- Hasar sürecinde gerek oto servis ve gerekse eksperle sürekli iletişim halinde kalarak süreci takip eder,
- Hasar İşlemlerinizi hızlı, doğru ve etkin şekilde sonuçlandırılmasına yardımcı olur,
- Hasar işlemlerinizle eksik evrak, hasar hakkında beyan vb konularla sizinle birebir irtibat halinde olur,
- Hasarınızın kısa sürede ödenmesi için yardımcı olur.
Hasar Süreci Nasıl İşlemektedir?
- Hasar tarihten itibaren 5 iş günü içerisinde sigorta acentesine veya şirketine ihbarda bulunulması gerekir.
- İlgili sigorta şirketi hasar ihbarından sonra hasar tespiti için eksper tayin eder.
- Hasar ödemesinin kısa sürede ödenebilmesi için hasar ile ilgili belgelerin sigorta şirketine ya da eksperine sigorta acenteliği veya ilgili tamir servisi vasıtasıyla hızlı bir şekilde elektronik ortamda, veya doğrudan ulaştırılması gerekmektedir.
Trafik Kaza Sonrasında Ne Yapmak Gerekmektedir?
Trafik kazaları, bedensel zarar ve maddi zarar olmak üzere iki farklı risk oluşturur. Bu sebeple herhangi bir trafik kazası geçirmeniz durumunda ilk olarak kendi sağlığınızı, aracınızdaki yolcuların ve kazaya karışan diğer kişilerin sağlığını kontrol etmenizde fayda var.
Kimi durumlarda hafif ve az maddi hasarlı kazalar bile iç kanama ve travma gibi ciddi sağlık tehlikelerine yol açabilir. Bu sebeple kazaya karışan herkesin sağlıklı olduğundan emin olmanız, olası riskleri önlemeniz açısından büyük önem taşır. Eğer kazada yaralanan olduysa ilk olarak olay yerine 112 yi arayarak ambulans çağırmanız ve yaralıya sağlık ekipleri gelinceye kadar ilk yardım müdahalesinde bulunmanız gereklidir.
Trafik Kazasında herhangi bir yaralanma yaşanmaması durumunda maddi hasar tespitine geçebilirsiniz. Kazaya karışan şahısın veya şahısların gerekli belgelere ve kanunda belirtilen kurallara aykırı davranışları yoksa, kaza sonrası kamu mallarına zarar verilmemişse ve kazada kimse yaralanmamışsa ve karşılıklı anlaşma durumunuz varsa doğrudan polis çağırmanıza gerek yoktur. Kazaya karışan karşı taraf sürücüsüyle anlaşmanız durumunda, ilk olarak araçları yerlerinden hareket ettirmeden önce anlaşmalı kaza tespit tutanağınızın karşılıklı doldurulup imza edilmesi ve kazayı detaylı bir şekilde yansıtan fotoğrafların çekilmesi gerekmektedir. Bu fotoğraflar ve kaza tespit tutanağının, sonraki aşamalarda ibraz edeceğiniz oto tamir atölyesi tarafından tramer e yüklemesi yapılacaktır. Kusur oranı durumuna göre trafik sigortasındaki teminat dahilinde ödeme yapılacaktır. Kaza yerinde önce fotoğrafları çekmenizi öneriyoruz. Daha sonra arabanız yürür vaziyette ise yolu açmanız gereklidir. Trafiği açmanız gerekir. Sonrasında kazaya karışan diğer şoförlerle birlikte kaza tespit tutanağı doldurabilirsiniz.
Anlaşmalı Kaza Tespit Tutanağı Nedir?
Anlaşmalı Kaza tespit tutanağı, isminden de anlaşılacağı gibi trafik kazalarına dair tüm detayların tespit edilebilmesi için kullanılan bir evraktır. Kazaya karışan araç sürücüleri tarafından doldurulur ve diğer evraklarla birlikte sigorta şirketlerine iletilir. Anlaşmalı tutanakla tuttuğunuz kaza tespit tutanağı size zamandan kazanmanızı sağlar. İşlemlerinizin hızlıca sonuçlanmasını sağlar.
Hangi Durumlarda Anlaşmalı Kaza Tespit Tutanağı Tutulur?
Bir kazanın doğuracağı sorunların anlaşmalı kaza tespit tutanağı kullanılarak ve emniyet güçlerine haber vermeden çözüme kavuşturulabilmesi için aşağıdaki şartların gerçekleşmesi gerekir:
- Kaza tespit tutanağı için en az bir araçta maddi hasar meydana gelmesi,
- Kazanın ölümlü ve yaralamalı bir hasar olmaması,
- Kazaya karışan sürücülerin tutanak içeriği hakkında kendi aralarında anlaşmaya varabilmeleri,
- Kazaya karışan tüm araçların geçerli trafik sigorta poliçelerinin bulunması,
- Kazaya karışan sürücülerin ehliyet sahibi olması,
- Sürücülerin kaza anında alkol, keyif verici madde gibi unsurların etkisi altında olmaması,
- Tüm araç sürücülerinin akıl sağlığının yerinde olması,
- Kazada kamu mallarına zarar gelmemiş olması gerekir.
Trafik Kazasında Hangi Durumlarda Polis çağırmak Gerekir?
Trafik kazası yaptıktan sonra emniyet güçlerine haber vermenizi gerektiren durumlar aşağıda şu şekilde sıralanmıştır,
- Trafik kazası sonucunda ölüm ya da yaralamalı bir durumu ortaya çıkması,
- Kazaya karışan sürücülerden en az birinin 18 yaşın altında reşit olamayan birisinin olması,
- Karşı taraftaki sürücünün geçerli ve araç kullanım tarzına uygun olmayan bir ehliyete sahip olması,
- Taraflardan herhangi birinin sürücü ehliyetine sahip olmaması,
- Karşı taraftaki sürücünün alkol ya da benzeri bir maddenin etkisi altında olması,
- Kaza yapan sürücülerden birinin, akıl sağlığı hakkında şüphe uyandıracak davranışlar sergilemesi,
- Kazaya karışan araçların en az birinin kamuya ait olması ya da kaza nedeniyle kamu mallarında maddi hasar meydana gelmesi,
- Kazaya karışan araçlardan birinin zorunlu trafik sigortasının bulunmaması.
- Kazaya karışan araçlardan birinin ruhsatı bulunmaması.
Yukarıdaki durumlardan birisinin olması durumunda polis veya jandarma bölgesi ise jandarmayı çağırıp tutanak tutturulması gereklidir.
Anlaşmalı Kaza Tespit Tutanağı Nasıl Doldurulur?
Karşılıklı Anlaşmalı Kaza tespit tutanağı, gerçekleşen kazayı ilgili yerlere bildirmek için kullanacağınız önemli belgelerdir. Bu sebeple tutanağı hatasız doldurmanız büyük önem taşır. Tespit tutanağı doldururken dikkat etmeniz gereken noktalar ise şöyle sıralanabilir:
- Anlaşmalı Kaza Tespit tutanaklarında kazaya karışan kişilerin isimleri, soyadları, TC kimlik numaraları, araç plaka bilgileri ve trafik sigortası poliçe numaraları yazılmalıdır.
- Kaza Tutanağına kazanın tarihi, yeri ve saati yazılmalıdır.
- Eğer kazaya şahit olan kimse varsa tanıklığına başvurulması amacıyla adı, soyadı ve iletişim bilgileri de tutanağa eklenmelidir.
- Tutanağın ilgili bölümüne kazanın nasıl ve hangi açılardan gerçekleştiğini anlatan taslaklar çizilir, araçlar A ve B şeklinde isimlendirilir. Taslakta araçların gittiği yön, yol çizgileri ve adresi mutlaka belirtilmelidir.
- Kaza Tespit tutanaklarında kazaya karışan sürücülerin kısaca kazayı anlatan ifadelerine de yer verilmesi gerekir.
- Kaza tespit tutanağının 7 numaralı alanındaki kutucuklardan uygun olanlara “X” işareti atılır. Kazada yabancı plakalı bir araç bulunmuyorsa 8 numaralı alan boş bırakılır
- Tutanak üzerinde bulunan 12 numaralı alan, kazaya karışan tüm sürücüler tarafından imzalanır. Bu alanın imzalanmaması, tutanağın geçersiz olmasına yol açar. Bu sebeple tutanaktaki en önemli noktalardan biri imzadır.
Kaza Tespit Tutanağı Formu İçin Tıklayınız Kaza Tespit Tutanağı Örneği İçin Tıklayınız
Kazaya İkiden Fazla Araç Karıştıysa Nasıl Tutanak Tutulması Gerekiyor?
İkiden fazla araç kazaya karışırsa, yine kaza tespit tutanağı doldurulmalıdır. İkiden fazla motorlu aracın karıştığı trafik kazalarında veya gerek görüldüğünde birden fazla kaza tespit tutanağı formu kullanılabilir. Düzenlenen kaza tespit tutanakları fotokopi yoluyla çoğaltılabilir. Trafik kazası sonrasında birden fazla form kullanılması durumunda tüm sürücülerin her formda imzasının bulunması zorunludur. Yine düzenlenecek her bir formda trafik kazasının oluş şeklini gösteren şema tam olarak çizilmelidir.
Anlaşmalı Trafik Kazası Tespit Tutanağını Nereden Alabilirsiniz?
Trafik kazası tespit tutanakları, sigorta şirketleri tarafından düzenlenen belgeler olmaları sebebiyle yalnızca Kasko Sigortası ya da Zorunlu Trafik Sigortası yaptıran araç sahiplerine poliçeleriyle birlikte verilir. Dilerseniz tutanağınızı sigorta şirketinizin internet sitesinden veya müşterisi olduğunuz acenteden alabilirsiniz.
Anlaşmalı Kaza Tespit Tutanakları, dilediğiniz an kolayca ulaşabileceğiniz evraklar değildir. Bu sebeple tüm sürücülerin tutanaklarını araçlarında hazır bekletmeleri tavsiye edilir. Size verilen boş tutanakları fotokopi yoluyla çoğaltarak aracınızın torpido gözünde düzenli olarak taşıyabilirsiniz. Böylece olası bir kaza anında hemen kullanabilirsiniz.
Kaza tespit tutanaklarını daha önceden detaylı bir şekilde incelemeniz ve kaza anında doldurulması gereken yerleri öğrenmeniz tavsiye ediyoruz. Bu sayede kaza anında olayın şokuyla tutanak üzerinde maddi hata yapma riskinden kurtulabilir, tutanağınızı sağlıklı bir şekilde doldurarak inceleme sürecinin hızla tamamlanmasını sağlayabilirsiniz.
Anlaşmalı Kaza Tespit Tutanağını Doldurulduktan Sonra Neler Yapmalısınız?
Kaza tespit tutanağını doldurduktan sonra aşağıdaki sıralamayı izlemeniz gerekir;
- Kaza yapan araçların dört bir yanından çeşitli açılardan fotoğraf çekebilirsiniz. Bu sigorta şirketlerinin ve eksperin kazayı daha doğru ve hızlı bir şekilde değerlendirmesine yardımcı olur.
- Karşı tarafın kimliğinin, ehliyetinin ve ruhsatının fotoğrafını çekmelisiniz; aynı şekilde sizin de kimlik, ehliyet ve ruhsatın fotokopisini karşı tarafa vermelisiniz. Sizin trafik poliçenizin fotokopisini ve karşı tarafın sigorta poliçe fotokopisini alabilirsiniz.
- Sigorta acentenizle veya Sigorta şirketinizle iletişim kurarak çekici gerekiyorsa, çekici çağırıp aracınızın kaldırılma işlemlerini başlatabilirsiniz.
- Kaza tespit tutanağını 5 iş günü içinde hazırlamış olduğunuz diğer evraklarla birlikte sigorta şirketinize veya acentesine teslim etmeniz gerekir.
Anlaşmalı Kaza Tespit Tutanağına İtiraz Nasıl Yapılır?
Anlaşmalı Kaza tespit tutanağının geçerli olması için kazaya karışan tüm sürücülerin olay üzerinde uzlaşması ve tutanakları imzalaması gerekir. Kaza tespit tutanağını sigorta şirketinize iletmenizi takip eden süreçte, kaza iki tarafın uzmanları tarafından incelenir ve kusur oranları çıkarılır. Sürücülerin de belirlenen kusur oranlarına itiraz etme hakkı bulunur. Eğer inceleme sonucunda bir yanlışlık yapıldığını düşünüyor ve kusur oranınızın yeniden değerlendirilmesini istiyorsanız sigorta acenteliğiniz aracılığı ile Sigorta Birliği Merkezi’ne yazılı bir dilekçeyle başvurabilir ya da merkezin online platformundan Kaza Tespit Tutanağı İtiraz Formu’nu doldurabilirsiniz. İtirazınız sonrasında kaza raporları yeniden incelenir ve herhangi bir hata tespit edilmesi durumunda kusur oranları değiştirilebilmektedir.
Kaza Tespit Tutanağına İtiraz Süresi Ne Kadardır?
Kaza Hasar tespit tutanağını yukarıdaki belirtilen evraklarla birlikte sigorta acentenize veya sigorta şirketinize kazadan sonraki 5 iş günü içinde teslim etmeniz gereklidir. Sigorta şirketi işlemleri başlatması için bu süre önemlidir. Kazaya itiraz etmeniz durumunda sisteme yüklediğiniz belgeleri en geç 3 iş günü içinde Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi Tutanak Değerlendirme Komisyonu incelemektedir. Değerlendirme aşamasında, kazaya karışan sürücülerin kusur oranları belirlenir. Kusur oranı belirlendikten sonra sigortalının 5 iş günü içerisinde itiraz etmemesi durumunda sonuç kesinleşir.
Karşı Tarafın Trafik Sigortası Poliçesi Yoksa Neler Yapılmalıdır?
Kazaya karışan araçlardan birinin, yani sizin açınızdan karşı tarafın trafik sigortası yoksa mutlaka trafik polisi çağrılmalı ve zabıt tutulması beklenmelidir. Bu durumlarla karşılaşılması halinde mağdur olmamak için yapılacak en akıllıca adım kasko poliçesi edinmek olabilir. Böyle durumlarda en azından haklı taraf, kazaya sebep olan tarafla uğraşmak zorunda kalmaz ve hasarını rahatça karşılar.
Tek Taraflı Kazalarda Trafik Sigortası Hangi Teminatları Kapsar?
Bilindiği gibi Zorunlu Trafik Sigortası olası bir kaza halinde karşı tarafa ve üçüncü şahıslara verilen maddi ve bedeni zararları belirlenen teminat limiti kapsamına karşılar. Bu nedenle bir kazada sigortalı, kendi sigortasından herhangi bir tazminat talebinde bulunamaz. Ancak tek taraflı kazada sigortalının sürücüsünün yanındaki üçüncü şahısların hayatını kaybetmesi halinde sigortalı yakınları destekten yoksun kalma tazminatını bazı sınırlar çerçevesinde sigorta şirketlerinden talep edebilir.
Hasar Anında Tek Yapmanız Gereken Vakit Geçirmeden Acenteliğimizi Aramaktır!
7/24 ne zaman ihtiyaç duyarsanız Sunay Yıldırım Sigorta hep yanınızda!
Hasar Anında Yapılması Gerekenler
İlk önce yaralılar varsa onların kontrolü yapılmalı ve ambulans çağırılmalıdır. Yaralanma yaşanmaması durumunda hasara karışan araçların yerleri değişilmeden farklı açılardan fotoğrafları çekilmelidir. Daha sonra araçlar trafiğe engel olacak bir konumda ise ve yürür halde iseler uygun bir yere çekilerek trafiğin akışı sağlanmalıdır. Ardından kaza tespit tutanağının tutulmasına engel olmayan bir durum yoksa, kaza tespit tutanağı tutulmalıdır.
Hasar Sonrasında Yapılması Gerekenler
Herhangi bir hasarla karşılaştıktan sonra durum tespitinin ardından 444 2 809’i arayarak bize veya aşağıda belirtilen sigorta şirketinizin numarasına ulaşarak hasar bildiriminde bulunmalısınız. Şirketimiz hasar birimi durumla ilgilenecek ve sizin için süreci en hızlı bir şekilde yürümesini sağlayacaklardır.
Kaza Tespit Tutanağı Nedir?
Kaza tespit tutanağı, kazalardan sonra durum tespiti için tutulan, içerisinde kazanın detaylarını barındıran bir tutanaktır. Kazaya karışan taraflarca doldurulur ve beraberindeki evraklarla birlikte sigorta şirketlerine teslim edilir.
Kaza Sonrası Trafik Polisi çağırılmalı mı?
Her kaza sonrası trafik polisi veya bulunulan bölgeye göre jandarma çağırmaya gerek yoktur. Sürücüler kendi aralarında anlaşmışsa ve ortada bir anlaşmazlık bulunmuyorsa kaza tespit tutanağı ile durum çözüme kavuşturulabilir. Fakat aşağıda belirtilen durumlar mevcut ise emniyet güçlerine haber verilmesi gerekmektedir:
- Ölüm veya yaralanma durumlarının mevcudiyeti
- Kazaya karışan taraflar arasında anlaşmazlık olması
- Kazaya karışan sürücülerden birinin ehliyetinin bulunmaması
- Kazaya karışan sürücülerden birinin ceza ehliyeti bulunmaması (sürücülerden birinin akli dengesinin yerinde olmayışı)
- Kazaya karışan tarafların alkol ya da uyuşturucu etkisi altında olması
- Kamu malına zarar verilmesi
- Kazaya karışan taraflardan birinin trafik sigortasının bulunmaması
Yukarıdaki durumlar ile karşılaşıldığında emniyet güçlerine ulaşılmalı ve süreç onların vasıtası ile yürütülmelidir.
.