Menu
Menu

Eşdeğer Parça Uygulaması Nedir?

Eşdeğer Parça Uygulaması Nedir?

Trafik kazaları genellikle sürücülerin sık sık karşılaştığı bir durum olmaktadır. Araçların görmüş oldukları zararlar sürücülere maddi anlamda zorluklar çıkarırken öte yandan da zaman anlamında sıkıntılı süreçler yaşatmaktadır. Zaman ve maddi sıkıntıların yanında kullanıcıların karşılaşmış olduğu bir diğer sıkıntı ise hasar gören araç parçalarının orjinal parçalarla değişip değişmediğidir. Bu sıkıntıdan yola çıkarak Hazine Müsteşarlığı eşdeğer parça uygulamasını yürürlülüğe sokmuş ve kullanıcıların bu problemini çözmeyi hedeflemiştir.

Eşdeğer Parça Nedir?

Eşdeğer parçalar orjinal parçalara en yakın parçalar olup hasarlı araçların hasar onarımında kullanılmaktadır. Bu parçalar ikame olarak da adlandırılabilir.

Süreç Nasıl İşliyor?

3 yıldan daha yeni olan araçlarda bulunan hasarlı parçanın onarım durumu mümkün değil ise, hasarlı parça orjinali ile değiştirilmektedir. Orjinal parçanın bulunması da mümkün değilse bu durumda eşdeğer parça uygulaması devreye girmektedir. Hasar gören araba parçası, eşdeğer parça ya da artık kullanılmayan ve ömrünü tamamlamış araçlardan alınan parçalar ile değiştirilir.

Sigorta firmalarının sigortacı ve sigortalı arasındaki güven problemini çözmek adına anlaştığı belgelendirme firmaları, eşdeğer parça denetlemesi yapmakta ve bunun için de yeterli altyapıya ve personele sahip olmak zorundadır.



 

 

 

Kasko Sigortaları Teminatı Dışındaki Zararlar

Her kaza anında oluşan zararlar ya da kayıplar kasko sigortası veren sigorta şirketleri tarafından karşılanmaz. Karşılanmayan durumlar modifiye işlemleri sırasında çıkan hasarlar, taşıma sınırını geçen araçlarda çıkan hasarlar, periyodik bakımını yaptırmamış araçlarda oluşan hasarlar olarak nitelendirilebilir.

  • Kasko poliçesinde yer almayan teminatlara yönelik çıkan hasarlar kasko sigortası tarafından karşılanmamaktadır. Bunun yanında kasko sigortasına ek teminat olarak gösterilmeyen ve bu alınmayan ek teminatın gerçekleşmesi durumunda kasko sigortası tazminat ödemeyi kabul etmeyebilir. Kasko kapsamı dışında kalan durumlar aşağıda belirtilmiştir:
  • Araçta meydana gelebilecek hasarlar savaş, istila, düşman hareketleri, darbe, iş savaş, ihtilal, isyan ve ayaklanma gibi durumlarda kasko sigortası poliçe kapsamı dışındadır. Kolluk kuvvetleri nedeni ile gerçekleşen hasarlarda da kasko sigortası çıkan hasarın masrafını karşılamaz.
  • Nükleer herhangi bir denemeden çıkan hasar ya da nükleer bir patlama sonucu gerçekleşen hasardan dolayı çıkan masraflar sigorta şirketlerince karşılanmaz
  • Sürücünün kaza yaptığında herhangi bir uyuşturucu kullandığı ya da uyuşturucu etkisi altında olduğu tespit edilirse oluşan hasar kasko sigortası tarafından karşılanmaz.
  • Alkol kullanımı Karayolları Trafik Yönetmeliği genel şartlarında belirlenen seviyenin üzerinde olan ve alkol kullanımı tespit edilmiş bireylerin karıştığı kazalarda kasko sigortası hasarı karşılamaz
  • Aracın çekilme durumunda herhangi bir trafik görevlisinin bulunmaması ve çekilen araçta hasar meydana gelmesi durumunda kasko sigortası oluşan hasarı karşılamaz.
  • Halihazırda kaskosu olan bir aracın ehliyetsiz kişilerce kullanılması durumunda oluşan hasarlar kasko sigortası teminatlarının kapsamı dışındadır.
  • Aracının sorumluluklarını yerine getirmeyen, su değişimi, yağ değişimi vs. gibi, getirmeyen kullanıcıların bu sorumluluklardan dolayı çıkan hasarları sigorta kapsamı dışında olduğundan dolayı karşılanmaz.
  • Sigortalının aracın ruhsatında belirtilen taşıma haddinden (sınırından) daha fazla yük veya yolcu taşıması nedeniyle meydana gelen hasarlar kasko sigortası tarafından karşılanmaz.
  • Sürücü eğer kaza yaptığında olay yerini terk ediyor ise sigorta şirketi herhangi bir zararı yada masrafı karşılamaz.

Hızlı Sigorta Karşılaştırma

20'den fazla sigorta 2 dakikada birçok sigorta sağlayıcısının en uygun fiyatlarla sunduğu seçenekleri keşfedin, ve hemen sigorta poliçenizi oluşturun.