Menu
Menu

Avukat Mesleki Sorumluluk Sigortası

Avukat Mesleki Sorumluluk Sigortası


Bir avukatın iş hayatında en önemli noktalardan biri mesleki sorumluluklarını tam anlamıyla yerine getirmektir. Ancak, istemsiz olarak da olsa avukatlar mesleki hayatlarında istenmedik durumlarla karşı karşıya kalabilirler. Tam da bu noktada Avukat Mesleki Sorumluluk Sigortası devreye girer. Bu bağlamda, Avukat Mesleki Sorumluluk Sigortası hem gerçekleşmesi olası mesleki risklere hem de gerçekleşmiş bir risk sonucu oluşan zarara karşı güvence sağlar. 


Avukatlık Mesleki Sorumluluk Sigortası Nedir?

Avukatlık mesleğini icra eden her kişinin de farkında olduğu gibi bu mesleğin sorumluluklarının en iyi şekilde yerine getirilmesi çok önemlidir. Bu farkındalığa rağmen zaman zaman istenmeyen ve müvekkillerin mağduriyet yaşamasına neden olan durumlar meydana gelebilir. Avukat Mesleki Sorumluluk Sigortası ise yukarıda belirtilen durumdaki gibi mesleki faaliyetler sırasında vuku bulan “mesleki kazalara” karşı güvence sağlamaktadır.

Avukat Mesleki Sorumluluk Sigortasının güvence sağladığı durumlar aşağıdaki gibidir:

  • Mesleki görevin gereği gibi yapılmaması
  • Müvekkile karşı sorumluluğun yerine getirilmemesi
  • Poliçede belirtilen kusurlu davranışlar
  • Avukatlık masrafları
  • Sigortalının zarar nedeniyle ödeme zorunda kaldığı tazminat tutarı
  • Yargılama giderleri


Avukat Mesleki Sorumluluk Sigortası Zorunlu mudur?

Avukat Mesleki Sorumluluk Sigortası kanunen zorunlu tutulmuş olan bir sigorta türü değildir ancak avukatlık mesleğinin dinamikleri ve riskleri de dikkate alındığında bu mesleki sorumluk sigortasının gerekliliği anlaşılabilir.


Avukat Mesleki Sorumluluk Sigortası Kimler Yaptırabilir?

Ülkemizde avukatlık ortakları ve vergi levhası sahibi avukatlar, Avukatlık Mesleki Sorumluluk Sigortası alabilmektedirler. Bu bağlamda, sigorta kapsamında olan kişiler ise şu şekilde sıralanabilir:

  • SGK’lı çalışan avukatlar
  • SGK’lı çalışan ve tevkil/yetki belgesi verilen personeller
  • Stajyer avukatlar


Avukat Mesleki Sorumluluk Sigortası Ne İşe Yarar?

Günümüzde mesleki sorumluluk sigortası kapsamında farklı meslek kollarında çalışan birçok kişi kendilerini güvence altına almaktadır. Bu bağlamda, avukatlık mesleğini icra eden çalışanlar da Avukat Mesleki Sorumluluk Sigortası yaptırarak mesleki risklerden dolayı oluşabilecek problemlere karşı kendilerini güvence altına alabilmektedirler.

Üçüncü kişilerin veya müvekkillerin farklı nedenlere bağlı olarak gerçekleşen olumsuzluklar sonucu mağdur olabilmeleri olasılıklar dâhilindedir. Bu bağlamda, Avukat Mesleki Sorumluluk Sigortası gerek hizmet alanının önemi gerekse güvence imkânlarının kapsayıcılığı anlamında büyük bir avantaj sağlayan mesleki sorumluluk sigortasıdır. Bu yüzden, olası risklerin tam anlamıyla belirlenmesi sigortadan en iyi şekilde yararlanabilmek için çok önemlidir. bu şekilde riskli durumlara karşı kapsamlı bir güvence sağlanacağı için sigortadan alınacak verim en iyi düzeye getirilebilir.


Avukat Mesleki Sorumluluk Sigortası Neden Önemlidir?

Her mesleğin kendine göre zorlukları olmasına karşı bazı meslek grupları hizmet alanları nedeniyle hata kabul etmezler. Bu bağlamda, nasıl bir doktorun yaptığı hata hastanın canı söz konusu olduğu için geri dönülemez sonuçlar doğuruyorsa avukatlık mesleğinde de çok önemli riskler mevcuttur. Söz konusu zarar sağlık olmasa da bir avukatın hatası nedeniyle müvekkili davayı kaybedebilir ve ciddi anlamda maddi kayıplar yaşayabilir. bu olumsuzlukların neden olduğu kayıplara karşı güvence sağlamak ise Avukat Mesleki Sorumluluk Sigortası ile mümkündür.


Avukat Mesleki Sorumluluk Sigortası Yaptırırken Nelere Dikkat Etmek Gerekir?

Bütün sigorta ürünlerinde olduğu gibi Avukat Mesleki Sorumluluk Sigortası almadan önce göz önünde bulundurulması gereken bazı kriterler mevcuttur:

  • Poliçe sözleşmesinin dikkatle okuması ve poliçenin bütün detayları ile incelemesi,
  • Sigorta teminatlarının ve ek güvencelerin incelemesi, teminatları, poliçeye uygun şekilde dâhil edilmesi,
  • Sigortanın genel ve özel şartlarını öğrenmesi,
  • Poliçe için ödenmesi gereken primleri ve ödeme koşullarının araştırılması,
  • Sigorta şirketlerinin sunduğu avukat mesleki sorumluluk sigortası tekliflerini karşılaştırılması bu kriterler arasında yer alır.

 

Avukat Mesleki Sorumluluk Sigortası Kapsamı

Avukat Mesleki Sorumluluk Sigortası kapsamındaki ana teminatlar sigorta şirketinden sigorta şirketine hemen hemen hiç farklılık göstermese de şirketlerin sunduğu ek teminatlar değişkenlik gösterebilir. Ek teminat seçeneklerinin belirlenmesi sigorta şirketinin politikasına göre olur ve avukatlar bu teminatlar bağlamında poliçelerinin kapsamını genişletebilirler.


Avukat Mesleki Sorumluluk Sigortası Ana Teminatları

Avukat Mesleki Sorumluluk Sigortası ana Teminatları aşağıdaki gibidir:

  • Mesleki sorumluluk: Bu poliçe kapsamında her türlü yanlış, yanıltıcı ve hatalı beyanda bulunma, ihmal sonucu işlerin aksaması, gizlilik ihlali gibi durumlar bulunmaktadır. Bu bağlamda, sigorta şirketi mesleki faaliyetleri yerine getirilmemesi nedeniyle istenilen tazminatı kişi yerine öder.
  • Manevi tazminat: Bu poliçe kapsamında hakaret nedeniyle talep edilen tazminatlar bulunmaktadır. Bu bağlamda, sigorta şirketi belirtilen tazminatların yanı sıra manevi tazminat davaları ile ilgili masrafları da karşılarlar.
  • Savunma masrafları teminatı: Bu poliçe kapsamında hasar talebi ile ilgili savunma söz konusu olduğu durumlardaki avukatlık ücretlerini ve yargılama masrafları yer almaktadır. Bu bağlamda, yukarıdaki durumların neden olacağı masraflar sigorta şirketince karşılanır.


Avukat Mesleki Sorumluluk Sigortası Ek Teminatları

Avukat Mesleki Sorumluluk Sigortası ek Teminatları aşağıdaki gibidir:

  • 5 yıl geriye yürürlük teminatı: Kusurlu ve hatalı fiiller nedeniyle tazminat talebinde bulunabilmektedir. Bu teminat, mesleki faaliyetler yerine getirilirken, bilgin dâhilinde olmamak kaydıyla, poliçe başlangıç tarihinden 5 yıl öncesinde ya da poliçe yürürlükteyken yapılmış mesleki hatalar nedeniyle doğan tazminat taleplerini karşılar.
  • Yargı benzeri masraflar teminatı: Kamu kuruluşlarının ve meslek birliklerinin sigortalı kişiye soruşturma açma ve şikâyette bulunma hakları vardır. Bu bağlamda, davanın açılması, araştırılması ve temyizi sırasında birtakım harcamalar olabilmektedir. Avukat mesleki sorumluluk sigortasının, bu süreçte yapılan her türlü harcama ve masrafı kapsayacak şekilde düzlenmesiyle bu masraflara karşı güvence oluşturulabilir.
  • İletişim masrafları: Sigortalı kişinin herhangi bir ortak, direktör veya yöneticisinin maluliyeti veya beklenmedik ölümünü sonucu yapılan iletişim masraflarını sigorta şirketi karşılar.
  • Tevkil teminatı: Poliçede tanımlı “sigortalı” dışında yetkili kılınan avukatların tazminat ödeme yükümlülüğü doğuracak eylemleri de teminat altına alınabilir.
  • Kayıp dokümanlar teminatı: Üçüncü şahsa ait dokümanların tahrip olması, kaybolması ve silinmesi gibi durumlar mesleki faaliyetler sırasında olasılık dâhilindedir. Avukat Mesleki Sorumluluk Sigortası kapsamında bu durumlar sonucu meydana gelen doküman yeniletme ve onarım masrafları sigorta şirketlerince karşılanır.


Avukat Mesleki Sorumluluk Sigortası Fiyatları Nasıl Hesaplanır?

Her ne kadar Avukat Mesleki Sorumluluk Sigortasının genel teminatları belli olsa da poliçe kapsamında alınabilecek ek teminatlar farklılık gösterir. Bu bağlamda, ödenmesi gereken prim miktarı kişinin teminat taleplerine göre belirlenir. Bu yüzden, poliçe yaptırmadan önce birden fazla sigorta şirketinden teklif alınarak bu tekliflerin ana teminatlarla birlikte sunduğu ek güvenceleri öğrenilmesi sonucu tercih yapmak doğru olacaktır.

Avukatlık mesleğine bağlı ortaya çıkabilecek istenmeyen durumlardan korumak için siz de Sunay Yıldırım Sigorta’dan teklif alabilir kendi bütçenize en uygun sigorta seçeneklerinden yararlanabilirsiniz.

Hızlı Sigorta Karşılaştırma

20'den fazla sigorta 2 dakikada birçok sigorta sağlayıcısının en uygun fiyatlarla sunduğu seçenekleri keşfedin, ve hemen sigorta poliçenizi oluşturun.